Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Onlangs ben ik met mijn BMW E90 318d naar Van Vught Tuning gereden, voor de chiptuning van onze BMW. Van Vught Tuning is een bedrijf dat gespecialiseerd is in motor- en chiptuning van dieselmotoren, met een specialisme in BMW chiptuning. Een bedrijf dat al jaren bekend is onder de BMW liefhebbers en dat met hun eigen wagenpark regelmatig te vinden op verschillende circuitdagen, rijden Time Attack en dragracen. Maar wat weten zij uit een 145 pk diesel te persen?

 

De chiptuning van de BMW 318D

Van Vught Tuning legt op hun website duidelijk uit wat chiptuning precies inhoudt. Kort gezegd: de software van de computer die de auto aanstuurt wordt gewijzigd. Deze softwarewijziging kan leiden tot meer vermogen, soepeler rijden en zelfs zuiniger rijden. Voorafgaand aan de chiptuning zal er een proefrit gemaakt worden en zal de wagen daarna worden uitgelezen om eventuele storingen vooraf te kunnen verhelpen. Wanneer de huidige software is gecontroleerd, zal Van Vught Tuning beginnen aan de chiptuning.

BMW E90 diesel chiptuning 02

De nieuwe software wordt live geprogrammeerd, door deze via een laptop op de auto de laten draaien, terwijl deze belast wordt op de vermogensbank. Zo kan Van Vught Tuning iedere auto zo optimaal mogelijk chippen. In Nederland zijn er veel chiptuners die tunen zonder bank en blijft het altijd gissen wat het toegenomen vermogen is. Mijn voorkeur ging uit naar het chiptunen van de BMW op een rollenbank. Daarnaast weten we nu ook wat de BMW daadwerkelijk aan vermogen had voor de eerste run: 144 pk van de 145 uit fabrieksopgave.

Chiptunen van een BMW diesel zorgt voor flink wat meer koppel

Het uitsluitend kijken naar de verkregen pk's, is niet het enige waar het om draait. De diesel rijder weet dat het juist om een combinatie van pk's en koppel gaat. Het origineel gemeten aantal was 329nm. Na de update van de software, zal deze worden getest en uitgelezen, om zo een laatste controle uit te voeren. Wanneer de mannen van VVT klaar zijn, rijden ze een rondje met je mee om je uit te leggen wat je van de hergeprogrammeerde software mag verwachten.

BMW E90 diesel chiptuning 03

Professioneel en betrouwbaar chiptunen

Dit is niet de eerste keer dat ik met een auto bij Van Vught Tuning ben geweest. Ook deze keer vond ik hen erg professioneel. Wat hen vooral ook betrouwbaar maakt, is het feit dat zij weten waar zij het over hebben. En dat zij zelf ook dagelijks in BMW's rijden, vergroot dit vertrouwen. Het ruime pand heeft een prachtige werkplaats met aansluitend de ruimte waar de chiptuning plaatsvindt en niet geheel onbelangrijk, hier staat de vermogensbank.

BMW E90 diesel chiptuning 04

Onze ervaring na het chiptunen en de uiteindelijke waarden

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en kan ik oprecht mijn ervaring delen. Na het wegrijden merkte je al gelijk een verschil. En na het rustig warmrijden van de motor, merkte je vooral op de snelweg een flink verschil met tussenaccelleraties. De topsnelheid is ook flink toegenoemen. Maar laten we met gemeten feiten beginnen:
144pk >> 181pk = +37 pk
329nm >> 403nm = +74 nm

BMW E90 diesel chiptuning 05

Conclusie na het chiptunen

Ik had graag een E90 LCI 320D (185pk versie) gekocht, maar alle 320D uitvoeringen zijn EDE (Efficient Dynamics Edition) versies en mogen 0 kg trekken, dit staat ook echt op het kenteken. Deze modellen waren voorzien van bijtellingstrucje en helaas dus niet intressant als je nog wel eens iets moet kunnen trekken. Dan een 6 cilinder? Nee, ik moest ook naar het verbruik en onderhoud kijken, dus wilde echt maar een 4 cilinder. Uiteindelijk heb ik voor de 318D gekozen, maar deze voelde net iets te langzaam aan. Door middel van de chiptuning, zit de BMW 318D nu bijna op de waardes van de 320D. En wellicht voor sommige mensen het belangrijkste, de wagen is zelfs iets zuiniger gaan rijden bij gemiddeld 120 km/uur op de snelweg. Helaas went het vermogen met de tijd en raak je verwend... Is het al tijd voor een grotere turbo en injectoren? :)

BMW E90 diesel chiptuning 06

Contactgegevens Van Vught Tuning

Overweeg jij ook om je wagen te chiptunen? Neem dan zeker eens contact op met Van Vught Tuning:
Van Vught Tuning BV
De Factorij 20a
9363 TN Marum (Groningen)
Tel: +31(0)594 - 646 122
Mobiel: +31(0)6 1521 2847
info@vanvught-tuning.nl
www.vvt-motorsport.nl

Geschreven door: Brian (BrianGT)

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte