Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

BMW ED bewerkt

Het is niet onbekend dat autofabrikanten er tegenwoordig alles aan doen om hun wagenpark zo zuinig mogelijk maken, zowel theoretisch als in de praktijk. Als één van de meest verkopende automerken kan BMW natuurlijk niet achter blijven. Hun naam voor wagens die gebouwd zijn voor efficiëntie is dan ook BMW EfficientDynamics. Onder dit label vallen alle op-efficiëntie-gerichte-modellen die BMW maakt.

Kort door de bocht hebben we het hier over de elektrische auto’s, de (plug-in) hybrides en de modellen met verbrandingsmotoren en technische snufjes zoals start-stop, rem—energie-regeneratie en ECO-pro rijmodus.

BMW EfficientDynamics bestaat eigenlijk al veel langer dan de meesten weten. Velen zullen denken dat dit een term is die vooral de laatste 5 à 8 jaar is ontstaan, wat ergens wel zo is. Uiteraard is het de laatste jaren exponentieel gegroeid, maar de roots van het label keren terug naar het jaar 1969. Zo lang geleden?! Jazeker, in dit jaar werd het concept van de BMW 1602e gepresenteerd, een elektrische wagen gebaseerd op de alom geroemde BMW 1600 coupé. Dit karretje had destijds een 12 volt accupakket van 350 kilogram aan boord, welke een actieradius biedt van 60 kilometer.

BMW 1602e bewerkt

Maar waar wij vooral op gaan focussen is hoe BMW haar verbrandingsmotoren met het label EfficientDynamics nóg zuiniger maakt. Als voorbeeld nemen we hier een BMW F30 320d EDE. Dit is een wagen van de laatste generatie 3-serie, uitgerust met een 2 liter 4-cilinder dieselmotor, welke 163 pk en 380 nm koppel heeft, maar toch een gemiddeld verbruik heeft van minder dan 4,5 liter per 100 kilometer. Hoe doen ze dit?!

BMW 320d EDE bewerkt

In het geval van de 320d EDE zijn ze vrij ver gegaan om iedere druppel aan brandstof – en dus CO2 uitstoot – te beperken. Zo is deze wagen uitgerust met een start-stop systeem welke de motor uitschakelt wanneer men staat te wachten bij een stoplicht en de rem ingedrukt houdt, plus in het geval van een manuele transmisse, de koppeling los heeft en de motor in z’n vrij staat. Ook heeft deze uitvoering een elektronische stuurbekrachtiging, welke dus geen energie gebruikt als de auto rechtdoor rijdt, scheelt ook weer. Verder heeft de 320d EDE een ECO-pro rijmodus, welke de bestuurder adviseert over efficiënt(er) rijgedrag en aangeeft hoeveel kilometer extra er afgelegd kan worden door deze rijmodus. Men gaat zelfs zover dat de dynamo alleen de accu oplaadt wanneer nodig en het overgrote gedeelte van de elektriciteit uit de remblokken gehaald wordt. Ook dit verlost de motor van de nodige inspanning, en dus brandstofverbruik.

Dat alles, in combinatie met het BMW Twinpower Turbo motorblok, zorgt voor dit uitermate gunstige brandstofverbruik van minder dan 4,5 liter per 100km. Dit is toch wel knap, zeker gezien het feit dat het blok nog steeds een vermogen van 163pk levert, en een koppel heeft van 380nm. Ter vergelijking, mijn E90 330i uit 2006 levert aanzienlijk meer vermogen, maar heeft een koppel van 310nm, aardig minder dan de 320d EDE. Uiteraard vergelijken we hier een benzine met een diesel turbo blok, maar het geeft wel aan wat BMW bereikt heeft met de jaren heen en alle (elektronische) hulpmiddeltjes. Dezelfde E90 330i verbruikt namelijk wel minimaal het dubbele...

De 320d EDE is dus ook erg in trek voor mensen die een nette lease-wagen willen. Wellicht heeft men dus ook regelmatig onderzoek gedaan naar deze auto en kan men zich een zeer groot nadeel ook herinneren van de EfficientDynamics edities. De E9x generaties en eerste F3x's waren namelijk niet goedgekeurd om een trekhaak te hebben, daardoor kon men dus geen aanhangers en caravans meenemen. Echter, bij de laatste F3x's is dit ook opgelost en is het mogelijk om op de 320d EDE Corporate Lease Edition een aanhanger mee te nemen die 1800kg mag wegen - mits geremd. Daardoor is dit in onze ogen dé ideale lease-wagen!

trailer bewerkt

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte