Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

X21

Wat begonnen is bij slechts één X-model, namelijk de X5, is inmiddels uitgegroeid tot een ware extra BMW familie-lijn.

De in 1999 getoonde BMW X5 heeft namelijk niet twee zusjes, maar inmiddels vijf. De bekendste daarvan zijn wel de kleinere BMW X3 en de (op een coupé gebaseerde) X6. Dit zijn tevens ook de meest verkochte X-jes. Een minder bekende en een beetje een vreemde eend in de bijt, was de eerste generatie BMW X1, ook bekend als BMW E84. De eerste X1 was, tegen het instinct in, gebaseerd op de E91 3-serie Touring en stond ook op papier bekend als een stationwagen. Kortom, een manier van BMW om ervoor te zorgen dat degene die eigenlijk een SUV wilden leasen maar dat niet mochten van hun baas, toch een soortgelijk model konden krijgen. Dit uitte zich in een erg apart ogende wagen, maar dit is in het tweede en huidige model volledig rechtgetrokken (BMW F48).

Verder zijn er ook gemengde meningen over de X6, welke op de X5 is gebaseerd, maar dan met aflopende coupé-achtige kont. Hetzelfde geldt voor de X4, welke op het X3 platform staat, ook wel de X6-light. Om het gamma nog drukker te maken is er nu ook een BMW X2. Echter is dit meer een X1 dan een X4 een X3 is. De coupé-kont komt niet terug, wat de wagen een stuk toegankelijker maakt voor het bredere publiek.

X24

Dit oogt een stuk fraaier dan het toch wel redelijk aparte silhouette van de X4 en de X6. Dit is een wagen die véél meer gebaseerd is op het model waar het direct van afstamt. Uiteraard heeft de X6 en dus ook de X4 zo haar charmes, maar dit is wat minder "in your face". De X2 is wat sportiever, aggressiever en "meer design" dan de X1, zonder dat het een foute wagen wordt. Zeker in een fel kleurtje ziet het er aardig dynamisch uit. Denk aan sportieve accenten op de voorbumper, zijskirts en achterbumper in de kleur Frozen Grey. Verder is de X2 ook een slagje kleiner en is het onderstel wat straffer, iets wat de wagen nog leuker laat sturen dan een X1, welke inmiddels eigenlijk een aardig dynamisch karakter heeft. Het enige van de X2 wat minder geslaagd lijkt is de achterkant...

X23

De achterkant is niet zozeer lelijk, maar het lijkt een beetje te lomp ten opzichte van de ranke en sportieve voorkant. Alsof de achterkant op vrijdagmiddag om half 6 is voltooid. Eigenlijk best jammer, ik denk dat een iets minder imposante bibs, of grotere achterlichten, het geheel wat meer afgemaakt hadden. De toch fraaie zijkant maakt het achter aanzicht helemaal een domper. Het achterspoilertje maakt het geheel wel wat sportiever, wat echter meer effect heeft op het silhouette.

X22

Qua interieur is alles geheel in stijl van BMW, en heeft het veel weg van de huidige 3-serie en uiteraard de X1. Het enige echte verschil met de X1 is de pook van de automatische bak. Deze hendel is gekoppeld aan de bakken met dubbele koppeling, dus deze bediening zal hoogstwaarschijnlijk mee komen als deze bakken ook in de X1 komen.

X25

De motoren zijn grotendeels hetzelfde als in de X1. Denk hierbij aan de 18i, 20i, 18d, 20d en 25d. Echter geeft het uiterlijk wel de illussie dat het puur een vierwielaangedreven auto is. De instapper benzine is echter alleen leverbaar met voorwielaandrijving. Bij de grotere motoren is vierwielaandrijving een optie, of standaard. Dit zal vele BMW-liefhebber pur sang tegen het verkeerde been stoten. Een voorwielaangedreven Crossover SUV met geblazen 4-cilinder motoren. Maar, eerlijk is eerlijk, een xDrive 25d met 231 pk en aandrijving naar alle vier de wielen zal zeker geen straf zijn en zal veel mede-weggebruikers aardig voor het blok kunnen zetten. Het goede nieuws is dat de BMW X2 alle genen heeft om een goed verkoopsucces te garanderen. Hierdoor zal er dus meer budget zijn om de BMW M- en performance modellen te ontwikkelen en verbeteren. En, zeker in dit blauwe kleurtje zal 'ie het straatbeeld aardig opvrolijken.

X26

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte