Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Je bent fan van de Alpina modellen, maar hebt geen zin om na elke 300 kilometer bij de pomp te staan? Dat is vaak wel het geval met de toch wel dorstige B7 en B5 Bi-Turbo modellen met hun een grote slok lustende V8 motoren. Wellicht moet je het dan eens proberen bij de diesel motoren van Alpina!

De Duitse autofabrikant/tuner heeft al jarenlang übersnelle diesels in zijn programma voor de geïnteresseerde, en zo ook op de laatste 5 serie: de G30. Deze gekietelde diesel, genaamd de Alpina D5 S, is dan ook de hoofdpersoon in het laatste promotie filmpje.

Ondanks dat de video wellicht een beetje gericht is op onze westerburen aan de overkant van de sloot, is het toch wel een heel interessant opgezet filmpje om eens rustig te bekijken. Want laten we eerlijk zijn, dat doet niks onder van de zware performance van deze machine uit het Duitse Buchloe. Deze Alpina D5 S heeft namelijk de meest krachtige motor in het dieselsegment van Alpina tot nu toe! De 388pk sterke 3 liter 6-lijn motor met 3 turbo’s en common rail high-pressure directe injectie, maakt het de M550d x-drive toch wel erg lastig, die er net boven zit met 400pk.

Dan zul je denken, ja wat heeft Alpina dan eigenlijk bereikt? Nou, we hebben het nog niet gehad over het belangrijkste bij een diesel, juist: Koppel! Met zijn dikke 800nm koppel, wat al vanaf 1750 toeren per minuut beschikbaar is, schopt hij het 40nm boven zijn broertje uit de stallen van M gmbh. Van 0 naar 100 doet deze krachtpatser dan ook in 4.4 seconde (De touring variant 4.6 seconde), de 200 haalt hij in 17 seconde (De touring variant in 17.2) en met een top van 286 km/h (De touring 283 km/h) is de Alpina D5 S een van de snelste productie diesels ooit gemaakt!

alpina1

Een significant aantal technische details zorgt voor het vermogen en de performance karakterisering. Zeker als je kijkt naar het air-intake systeem, de intercooler en de combinatie van de turbocharger en het koelsysteem. Het permanente 2-staps turbosysteem wat behaald wordt uit de 3 turbo’s zorgt ervoor dat het vermogen vrijwel op het gehele toerenbereik beschikbaar is, wat voor een diesel toch vrij zeldzaam is gezien de meeste toch wel echt een dip momentje kennen. Klinkt dat je bekend? Dat kan kloppen want Alpina heeft de oude N57S Tri-Turbo dieselmotor gebruikt waar de M550d werkt met de nieuwe B57S.

Al met al kunnen we alleen maar applaudisseren voor dit dieselgeweld uit de stallen van Alpina, en dit filmpje maakt ons alleen maar meer blij!

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte