Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

1939 BMW 328 Roadster 17 750x500

Als ik zeg, een BMW 328 zonder dak, dan zullen jullie waarschijnlijk denken aan een E36 3-serie of wellicht een E93 met een dikke zes-cilinder voorin. Ondanks dat het open rijden en de zes-in-lijn voorin een overeenkomst zijn, hebben we het niet over één van deze modellen, maar over één van de belangrijkste auto's in de historie van BMW.

De BMW 328 (dus zonder i) is een sportauto, ontworpen door Peter Szymanowski, geproduceerd tussen 1936 en 1940. Deze wagen heeft een 2 liter zes-in-lijn met een vermogen van 80 pk. Uiteraard is dit niet te vergelijken wat men tegenwoordig met een 2.0 motorblok kan, maar destijds wat dit top-of-the-line. Dit vertaalt zich in de vele overwinningen die deze sportwagen op haar naam heeft. Eifelrennen, RAC Tourist Trophy, de Österreichische Alpenfahrt, en de La Turbie hillclimb-races, ga zo maar door... In 1937 had deze sportieveling al meer dan 100 overwinningen binnengesleept, wat maar aangeeft hoe succesvol deze wagen is geweest. Wellicht is de Italiaanse Mille Miglia, in Nederlands vertaald naar "duizend mijl", de bekenste.

1939 BMW 328 Roadster 1 750x563

In de Mille Miglia deden de wagens met nummer 27, 28 en 29 mee, waarvan ze alle drie in de top drie stonden. Plaats één, twee en drie waren allemaal ingenomen door de BMW 328, jawel, respectievelijk nummer 26, 27 en 28. Wagen 26 is eigendom van BMW en staat in München en nummer 28 is verkocht aan Denis Jenkinson, een beroemde auto- en motorsportjournalist. Vanzelf komen we nu op de vraag; Waar is nummer 27 dan heen? Nader onderzoek onthult dat 27 naar Amerika was vertrokken om daar verder te gaan als een straatauto. Verder dan dat kwamen we tot voor kort niet.

Tot.. Er vorig jaar een BMW 328 werd ontdekt in Conneticut. Het vermoeden dat dit wel eens nummer 27 kon wezen ontstond al gauw. En ja hoor, een belletje naar het BMW Museum in München was genoeg om een expert over te laten vliegen om de 328 te bekijken. Na een grondige inspectie bleken de vermoedens waar, het ging inderdaad om de beroemde nummer 27 en daarbij is de laatste podium-BMW van de Mille Miglia boven water gekomen.

Helaas bleek wel dat nummertje 27 niet meer in de staat verkeerde als hoe deze was op de Mille Miglia. Waarschijnlijk is de BMW meegesmokkeld uit Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en vervolgens omgebouwd te worden voor een leven als straatwagen.

Nummer 27 is inmiddels verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar welke bezig is om de 328 geheel in originele Le Mans staat te restaureren. Zodra we meer info of foto's hebben, zullen we dit zeker met jullie delen. Want zo blijkt maar weer, niet alle geschiedenislessen zijn saai!

1939 BMW 328 Roadster 4 750x563

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte