Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Het einde van de F80 M3

Wellicht heb je de geruchtenmolen al horen malen en spraken er al verschillende bronnen over het eindigen van de productie van de huidige F80 M3. Nou, wij hebben goed nieuws, maar ook slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat de M3 niet tot maart maar zeker tot augustus nog in productie zal blijven. Het slechte nieuws is dat hij dus inderdaad vanaf augustus niet meer geproduceerd zal worden, en dat betekend dus even geen M3 meer bestellen bij de dealer, de M4 blijft overigens wel gewoon doorlopen. 

M3 einde2

Natuurlijk zal de M3 niet zomaar verdwijnen, nee BMW gaat zich gewoon focussen op de nieuwe generatie M3, echter zal deze waarschijnlijk pas in 2020 leverbaar zijn. Dus blijven we wel zitten met een behoorlijke periode zonder de iconische M3. Dat is zeker balen voor de liefhebbers van een vlotte sportieve sedan, waar je toch in tempo je kleine mee naar de peuterspeelzaal kan knallen.

Zoals je wellicht al wel kon verzinnen, is dit natuurlijk geen vrijwillige leuke grap van de heren in München. Nee hier speelt wel meer, en dat heeft alles te maken met een nieuwe test, de zogenaamde “Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure”. Deze stapel dure woorden wil eigenlijk zeggen: De huidige M3 voldoet niet meer aan de eisen als het gaat om uitstoot van o.a. CO2 en hij voldoet ook niet aan de verbruiksnormen. Ik hoor het u denken, ‘jahoor, nog meer milieu geneuzel!’.

M3 einde1

Door deze nieuwe test zou de M3 voorzien moeten worden van een complex filter systeem vanaf 1 juni 2018, daar zag BMW dus niet veel heil in, en hebben ze besloten om dan de productie maar eerder stop te zetten en zich te focussen op de nieuwe generatie 3 serie en M3, die volgens planning in 2019 en 2020 op de markt zouden komen. De M4 zal ondertussen geen last hebben van deze veranderingen en zal nog een poosje langer in productie blijven.

Om jullie toch nog een beetje op te vrolijken hebben we wel wat geruchten kunnen onderscheppen wat betreft de nieuwe M3 die in 2020 dan zou komen. Het zou een hybride sportauto moeten gaan worden die een 48-volt systeem zou gaan combineren met zo’n 500pk. Andere bronnen beweren weer dat we gewoon een update krijgen van de huidige 475pk sterke S55 3 liter motor. Wat wel duidelijk lijkt is dat BMW een hoop nieuwe dingen gaat brengen door het gebruik van de CLAR architectuur, hierbij zou de auto door aluminium en een extreem krachtige vorm van staal veel moeten verbeteren op het gebied van torsie, gewichts oneffenheden, en ze streven naar een 50:50 gewichtsratio met een lager zwaartepunt. Dus we hebben weer iets interessants om naar uit te kijken voor volgend jaar!

2020 BMW M3

2020 BMW M3

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte