Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

2018 is het jaar dat de 3-serie 50 jaar oud is. Althans, de roots daarvan. De BMW 2002 kan namelijk gezien worden als de voorganger van de E21 3-serie. Inmiddels is de 3-serie de benchmark als het aankomt op sportieve compacte sedans.

Tegenwoordig is de 2002 een zeldzaamheid en kan ze worden gezien als het ultieme verzamelmodel van de compacte sportieve BMW's. Geïntroduceerd in 1968 en gebaseerd op de BMW 02. Met een 2.0 liter motor is dit eigenlijk de voorvader van de hedendaagse 3-serie. De 2002 is namelijk het eerste model wat BMW op de kaart zette als maker van dé compacte sportsedan. Honderdduizenden verkochte exemplaren over de hele wereld zorgde ervoor dat BMW haar ereplek veroverde in dit hedendaagse druk gevulde segment.

2002 2

Als we de details van de wagen bekijken kunnen we nog steeds heel veel herkennen van de huidige 3-serie. Twee naast elkaar geplaatste koplampen, de grill en de lijn over de carosserie zijn kenmerken die terugkomen in eigenlijk iedere dreier. Combineer dat koetswerk met een potente motor en je hebt eigenlijk dé signature van BMW te pakken. De ultieme 2002 was uiteraard de versie met een geblazen motor. De 2002 turbo produceerde 170pk uit dezelfde 2.0 liter motor als de "normale" 2002. In 1973 werd deze getoond op de Frankfurt Motor show. Nét voor de oliecrisis van eind jaren 70 zag deze wagen het asfalt. Vanwege de slechte timing werden er slechts 1672 exemplaren gemaakt, waardoor deze classic al helemaal zeldzaam is en vooral bij verzamelaars staat. Als je het mij vraagt is dit heel erg zonde, een BMW hoort namelijk te rijden.

2002 3

De 2002 werd in 1973 vervangen door de E21 3-serie. Omdat deze auto op een uitgerekte 2002 lijkt kunnen we de 2002 beschouwen als de eerste 3-serie. De E21 was ook de eerste 3 die een zes-cilinder bood. Ondertussen is een 3-serie met een zes-in-lijn, een handbak en achterwielaandrijving de handtekening van BMW. De looks, de balans en de ervaring is tot op de dag van vandaag nog door geen enkele andere fabrikant geëvenaard. Uiteraard wel geprobeerd, maar ik denk dat ik niet alleen namens mezelf praat als ik zeg dat de 3-serie dé baas van dit segment is. Daarom willen wij van BimmerPortal de 2002 van harte feliciteren met haar vijftigste verjaardag. Zonder jou was BMW nooit geworden wat BMW nu is!


Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte