Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

De Hofmeister-knik, L-vormige achterlichten, dubbele koplampen met Angel Eyes (of Corona ringen zoals BMW ze noemt). Dit zijn allemaal typische kenmerken om een BMW te herkennen. Uiteraard gaan deze features niet voor alle modellen op, maar de dubbele nieren als grill hebben ze allemaal. Groot, zoals bij de nieuwe X7, maar ook klein als op de E30 3 Serie.

 

Geen revolutie, eerder evolutie

Het is vrij makkelijk om een BMW van een afstand te herkennen. Liefhebbers als wij kunnen in één oogopslag zien of we met een BMW te maken hebben of niet. Zelfs nieuwe, nog niet officiële modellen herkennen wij direct. Ook zijn veel nieuwe modellen eerder een evolutie dan een revolutie. Zo heeft de huidige BMW F30 3 Serie redelijk wat weg van de E90 en de E46, welke beiden weer kenmerken van de E30 en eerder hebben. Denk aan de Hofmeister-knik in de achterste zijruiten, de dubbele koplampen, de grill, maar ook als je het zij-aanzicht bekijkt zie je heel veel terug van eerdere generaties.

2 3 serie generaties

Hetzelfde geldt voor de 5 Serie. Zojuist is er een nieuw model gelanceerd, de G30, welke stiekem nog het meest op een zwaar gefacelifte F10 lijkt. Desalniettemin komen er in ieder model weer behoorlijk wat kenmerken terug. Zelfs de E60 generatie, welke toch écht anders was dan de E39, is veel typisch BMW te zien. Want zeg nou eerlijk, waarom een design drastisch aanpassen als het al mooi is?

3 5 serie gernaties

 

Hoe ver gaat hun design dan terug?

Nou, heel ver. Het perfecte voorbeeld is de BMW 507 ten opzichte van de BMW Z8. De 507 zag in de jaren vijftig van de vorige eeuw het levenslicht. Deze roadster was voornamelijk bedoeld voor de Amerikaanse markt, waar BMW verwachtte om daar duizend auto's per jaar te verkopen. Helaas, de wagen bleek te duur, waardoor er maar 252 exemplaren geproduceerd zijn. Niet verrassend is deze klassieker na 60+ jaar erg zeldzaam en dus erg duur. Op een veiling in 2014 ging er één over de toonbank voor meer dan €2.000.000.-. Ondanks dat de 507 niet het succes had wat BMW had gehoopt, is het design na 50 jaar wel teruggekomen. Waar de Z3 en de Z4 toch echt verschilde - op de nieren na - leek de Z8 op een moderne weergave van de iconische 507. Deze keer met een echt M hart, namelijk het motorblok van de E39 M5. Gekoppeld aan de bijbehorende handgeschakelde versnellingsbak is dit een auto voor de sportieve gentleman. Dit gaat zeker een toekomstige klassieker worden, maar we hebben wel het voordeel dat deze auto ongeveer 20 keer meer geproduceerd is. Ongeveer 5700 exemplaren zijn er verkocht, dus de Z8 is ook een stuk makkelijker te vinden. Verwacht echter geen koopjes, prijzen zitten momenteel ruim boven de twee ton. De neus van de 507 en de Z8 tonen nog de meeste overeenkomsten. Ook is de lijn van de wagen, zowel open als dicht, erg gelijk. De achterlichten van de Z8 zijn echter een stuk futuristischer.

1 omslag


Jullie kunnen vast nog wel meer voorbeelden verzinnen waarbij de design van BMW een revolutie maakt. Of wellicht heb je zelf een mooie BMW die je met ons wilt delen. Laat het ons weten op ons forum!

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte