Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Eerder schreef ik over de vonst van een BMW 328, nummer 27 wel te verstaan. Maar wat is een BMW 328 eigenlijk? Deze 328 is in ieder geval geen 3 serie.

Via de hoofdpagina van BimmerPortal willen wij jullie kennis laten maken met een nieuwe rubiek, namelijk BMW: historie. Hierin zullen wij iedere week een ander BMW model behandelen welke een significant aandeel heeft (gehad) voor hoe BMW nu is. Nu zullen wij aftrappen met misschien wel de fraaiste (en onbekenste) BMW roadster ooit, de 328.

2 artikel 328


De 328, da's toch een 3 serie?

Fout! De 328 is het model na de 327, welke weer na de 326 kwam. Waarbij het eerste nummer van de huidige modellen het type aanduid en de twee erna de motorisering, was het in de eerste dagen van BMW slechts een "volgend model". Het is dus geen 3 serie met een 2,8, maar een sportieve roadster met een 2 liter zes-in-lijn. Waarbij men tegenwoordig meer dan 250 pk uit een 2 liter weet te persen, moest deze wagen het doen met maar liefst 79 pk. Voor hedendaagse maatstaven matig te noemen, maar vergeet niet dat deze roadster inmiddels 75 jaar oud is!

Ontwikkeld in de vroege jaren 1930 door de uit Polen afkomstige Peter Szymanowksi. Begin jaren dertig slechts een concept, eind jaren dertig een absolute koning. Meerdere races gewonnen, waarvan een volledige top 3 finish in 1938. Dat bedoel ik dus, ondanks de slechts 79 paardjes voorin is het wel een absolute koning!

464 exemplaren rolden uiteindelijk uit de fabriek in Eisenach, een plaats in Midden-Duitsland. Vele BMW modellen zijn hier geproduceerd tot in de late jaren 80. Inmiddels zijn de productiefabrieken verplaatst naar München, Zuid-Afrika, Mexico, de VS en uiteraard in Beieren, waar het merk oorspronkelijk vandaan komt.

1939 BMW 328 Roadster 1 750x563


Gaaf, ik wil er één!

Ja, succes... Wij allemaal! Voor een nette, ééntje die door een ringetje te halen is, betaal je momenteel bijna €1.000.000.-. Nu zijn dit geen uitzonderlijke prijzen voor een oldtimer, maar dit neemt niet weg dat dit een enorme smak geld is. Verder vermoeden wij ook niet dat dit een echte investering voor de toekomst is. Ik denk dat de 328 namelijk al op de absolute top zit qua oldtimer-prijs. 

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 29.200 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan
Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning  

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

Kenmerken van BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle behandelde topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamelijke interesse is een mooie basis tot nieuwe vrienden
check-vink Evenementen agenda: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Heb jij een onderdeel nodig? Bekijk het tekoop gedeelte