Home

Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Van de week was het al aangekondigd: het nieuwste model van de M3 reeks is productie klaar. Deze foto’s van BMW bevestigen de eerder gespotte BMW M3 in een camouflage jasje. Om één ding kunnen we niet heen, de nieren van deze BMW zijn uit proportie groot vergeleken met eerdere 3 Series! Veel commentaar was er op het nieuwe design, maar naar verwachting zullen voorlopig alle BMW’s dit design krijgen in de aankomende jaren. Er is echter ook goed nieuws…


Gewoon een snelle BMW 3 Serie? Zeker niet!

Ondanks het verbeterde G20 chassis, bleek het niet voldoende potentie te hebben om er met het M3 G80 model op voort te borduren. Vandaar dat het onderstel drastisch aangepast is, er is gekozen voor een volledig aluminium subframe, diverse chassisverstevigingen en aluminium draagarmen. De wielbasis is ook breder dan van een normale 3 Serie en heeft een andere camberhoek meegekregen. Deze grote aanpassingen zijn gecombineerd met aanpassingen aan de stuurophanging om meer ‘gevoel’ over te dragen naar de bestuurder, ondanks de M xDrive all-wheel drive techniek.

BMW M3 F80 2021 achterkant circuit

BMW M3 F80 2021 bovenaanzicht

BMW M3 F80 2021 zij aanzicht

De BMW M3 remt met de techniek van de BMW M8

In de M8 kon techniek teruggevonden worden dat luistert naar de naam; drive-by-wire braking. Het remgedrag kan op twee manieren worden ingesteld. Tijdens rustige kilometers in de stad, rijd je met het systeem op de comfort stand, wat natuurlijker aanvoelt. In the sport stand reageert het systeem veel sneller op het rempedaal. Dit systeem is gekoppeld aan 380 mm schijven aan de voorkant en 370 mm schijven aan de achterkant. Kies je voor de keramische carbon remmen upgrade, dan krijg je maar liefst 400 mm schijven aan de voorkant en 380 mm achter. Grappig detail, bij deze upgrade worden de achter schijven van de remklauwen in het goud gespoten.

BMW M3 F80 2021 M velgen

Tijd om over cijfers te praten; performance it is!

De bi-turbo 3.0l 6 cilinder motor draagt met trots de motorcode ‘S58’. Deze motor is in twee smaken te bestellen, de instap vanille smaak beschikt over 480 pk en 550nm. Wil je wat heftiger, dan kies je voor de ‘Competition spec' en mag je de 510 pk en 650 nm onder controle proberen te houden. Gelukkig is redelijk wat extra elektronische ondersteuning beschikbaar. Deze versie wordt daarnaast alleen geleverd met de 8 traps automaat.

BMW M3 F80 2021 Carbon dak

BMW M3 F80 2021 diffuser uitlaten

De styling van de 2021 BMW M3

De veelbesproken nieren, daar komen we later op terug. We starten aan de achterkant en daar vinden we de 3D achterlichten. Persoonlijk vind ik deze mooi in combinatie met de scherpe en agressieve lijnen. In combinatie met de diffuser en de uitlaten voelt deze achterkant aan als een waardige opvolger van het vorige model. Vanaf het zij aanzicht is de M3 bijna ‘klassiek’ en weinig uitdagend te noemen. De luchtinlaten zien er heel fraai uit en de sideskirts zijn niet overdreven. Het ontwerp van de velgen in twee kleuren is wel anders, maar niet mega opvallend.

BMW M3 F80 2021 achterlicht

BMW M3 F80 2021 uitlaten detail

BMW M3 F80 2021 koplamp

BMW M3 F80 2021 spiegel

BMW M3 F80 2021 sideskirt

BMW M3 F80 2021 achter aanzicht

BMW M3 F80 2021 achter achtervelgen

BMW M3 F80 2021 achterklep boven aanzicht

De afsluiter; de enorme nieren zorgen voor meer frisse lucht!

Dan komt nu die enorme olifant in de kamer, namelijk de voorkant. Als je vanaf de bovenkant kijkt zie je overduidelijk een anders vormgegeven motorkap richting het logo. Recht van voren vallen de nieren op en hier zijn al genoeg meningen over gegeven en BMW wordt vooral kwalijk genomen dat ze veel te groot zijn. Dat klopt wel, maar wanneer BMW ongeveer dezelfde nieren had gebruikt als bij het vorige model, was er niets vernieuwend geweest aan het uiterlijk. Daarnaast dragen de nieren door hun grote luchtinlaat uiteraard wel bij aan betere koeling, een gegeven dat de turbo motor van de BMW M3 vast wel kan waarderen. Ik denk dat het voor vele een kwestie van tijd is voor zij gewend zijn aan de nieuwe design weg die BMW is ingeslagen. Is het niet jouw smaak, zorg dan dat je een prachtig model van de F Serie bemachtigd. Koester deze vooral, want dat de toekomst alleen maar gewaagdere modellen gaat opleveren, daar ben ik van overtuigd.

BMW M3 F80 2021 voor aanzicht

BMW M3 F80 2021 voorbumper

BMW M3 F80 2021 neus

BMW M3 F80 2021 nieren

BMW M3 F80 2021 M4 combi

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 26.500 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste BMW nieuws? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van BimmerPortal.


Wist je dat deze nieuwsbrief naar meer dan 26.000 leden en liefhebbers verzonden wordt?

Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning Autobedrijf Gijsbertsen

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamenlijke interesse is een mooie basis
check-vink Evenementen: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Onderdeel nodig? Bekijk het te koop gedeelte